Funkční analýza rizik (FHA) 4-místného letounu pro osobní dopravu - Jakl, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato práce na začátku zahrnuje ucelený přehled nehodovosti letadel v této kategorii 2-6ti místných letadel pro osobní přepravu. Jelikož je tato práce zaměřena na autopiloty, tak nechybí ani základní přehled nejpoužívanějších autopilotů, které můžeme v těchto letadlech najít nyní, ale i v budoucnu. Funkční analýza rizik (FHA) pro 4-místný letoun pro osobní dopravu převážně zkoumá katastrofické případy selhání funkce, které jsou ve většině případů doplněny pravděpodobnostmi výskytu převzatých z různých databází. Letoun, pro který je vytvářena tato analýza bude přednostně vybaven přístroji pro IFR lety. Nechybí ani stručný přehled předpisů nutných pro zástavbu těchto systémů do letounu. Na konci této práce je návrh palubní desky, jako návrh uspořádání přístrojového vybavení pro budoucí letouny s důrazem na maximální přehlednost.

At the beginning this master's thesis includes of a comprehensive review of aircraft accidents in this category, 2-6-digit aircraft for passenger transport. Since this work focused on autopilot, so naturally there is a basic overview of most common autopilots, which can be found in these aircraft now, but in the future. Functional hazard analysis (FHA) for the 4-seater plane for passenger services primarily investigates cases of catastrophic malfunction, which in most cases accompanied by the likelihood taken from different databases. The airplane, which is created for this analysis will preferably equipped with instruments for IFR flights. There is also a brief overview of the regulations necessary for the installation of these systems in the airplane. At the end of this work is to design the dashboard, a design layout of equipment for future aircraft, with an emphasis on maximum transparency.
Functional Hazard Assessment (FHA) of 4-seat aircraft
Keywords: Letadla; spolehlivost; bezporuchovost; autopilot; letadlové soustavy; analýza; Aircraft; reliability; dependability; autopilot; aircraft systems; analysis