Modelování prostředí v kabině malého dopravního letadla - Knapčík, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práca je zameraná na modelovanie vetrania a vykurovania v kabíne malého dopravného lietadla EV-55. V prvej časti sú vysvetlené vplyvy tepelného prostredia na zdravie človeka a popísané požiadavky kladené na vnútorné prostredie lietadla. Ďalej je tu priblížená problematika dosiahnutia tepelnej pohody pre pasažierov a spôsob jej hodnotenia prostredníctvom PMV a PPD indexu. V druhej časti sa nachádza praktické spracovanie simulácie vnútorného prostredia kabíny. Prívod vzduchu a vykurovanie kabíny je simulované v simulačnom nástroji Theseus-FE 3.0. Z výsledkov simulácie sa vyhodnocuje dosiahnutý stav tepelnej pohody, na základe čoho sa volí vhodné zateplenie kabíny lietadla a teplota privádzaného vzduchu.

The diploma thesis is focused on ventilation and simulation of heating in small transport aircraft EV-55 cabin. First part explains an impact of thermal environment on human health and describes restrictions and recommendations forced on inner aircraft environment. In the first part are also clarified conditions of comfortable environment and thermal comfort evaluation for passengers via PMV and PPD index. The second part contains results from simulation of aircraft cabin environment. Inlet ventilation airflow and cabin heating is simulated via simulation mean Theseus-FE 3.0. The simulation results are evaluated for thermal comfort degree and optimal cabin insulation with optimal temperature and volume flow rate of inlet air is specified.
Simulation of indoor environment in a small transport aircraft cabin
Keywords: Vykurovanie kabíny; tepelná pohoda pasažierov; vnútorné prostredie lietadla; vetranie kabíny; simulácia vetrania a vykurovania; PPD a PMV index; Cabin environment; thermal comfort; aircraft heating and ventilation; simulation of heating and ventilation; PPD and PMV index