Fraktály v počítačové grafice - Heiník, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Diplomová práce se zabývá historií fraktální geometrie a popisuje vývoj nauky o fraktálech. Po počátečním seznámení se základními pojmy jsou popsány jednotlivé druhy fraktálů a jejich typické příklady. Dále jsou uvedeny oblasti, ve kterých je možno se s fraktály setkat mimo obor počítačové grafiky. Práce seznamuje s praktickým využitím fraktální geometrie. V textu jsou uvedeny v současné době známé programy a softwarové balíky vhodné pro zobrazování fraktálů a jsou popsány jejich možnosti. Praktickou část diplomové práce tvoří slajdy, demonstrační program a plakát. Elektronické slajdy představují osnovou využitelnou pro přednášky o problematice fraktální geometrie. Program slouží k demonstraci vybraných druhů fraktálů. Plakát je grafickým shrnutím výsledků práce.

This Master's thesis deals with history of Fractal geometry and describes the fractal science development. In the begining there are essential Fractal science terms explained. Then description of fractal types and typical or most known examples of them are mentioned. Fractal knowledge application besides computer graphics area is discussed. Thesis informs about fractal geometry practical usage. Few present software packages or more programs which can be used for making fractal pictures are described in this work. Some of theirs capabilities are described. Thesis' practical part consists of slides, demonstrational program and poster. Electronical slides represents brief scheme usable for fractal geometry realm lectures. Program generates selected fractal types. Thesis results are projected on poster.
Fractals in Computer Graphics
Keywords: Fraktál; Juliova množina; Mandelbrotova množina; Newtonův fraktál; L-systém; Systém iterovaných funkcí; Stochastické fraktály; Hausdorffova dimenze; atraktor; soběpodobnost; Sierpinského trojúhelník; africké fraktály; Cantorova množina; Kochova vločka; Hilbertova křivka; Fractal Flame; Fractal; Julia set; Mandelbrot set; Newton fractal; L-system; Iterated Function Set; Stochastic fractal; Hausdorff dimension; attractor; self-similarity; Sierpinski triangle; African fractals; Cantor set; Koch flake; Hilbert curve; Fractal Flame