Výpočet profilových vodičů pro přípojnice v rozvodných zařízeních - Veselý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Dimenzování přípojnicového systému na tepelné i dynamické účinky zkratového proudu je z hlediska bezpečnosti i ekonomické hospodárnosti velmi důležité. Bakalářská práce je zaměřena na kontrolu těchto účinků na přípojnice. Teoretický rozbor se zabývá výpočtem charakteristických hodnot zkratového proudu. Dále je v práci zpracován princip dimenzování profilových vodičů pro přípojnice. Hlavní část práce tvoří dimenzování na účinky zkratového proudu. V rámci praktické části práce byl vytvořen výpočtový program v prostředí MS Excel, který se zabývá návrhem přípojnic, odolných na účinky zkratového proudu. Program také umožňuje kontrolu přípojnic známého rozměru na tepelné a dynamické účinky.

Proportioning of busbar system for thermal and dynamic effects of short circuit current in terms of safety and economic efficiency is very important. Bachelor thesis is focused on inspection of these effects on busbars. Theoretical analysis deals with the calculation of characteristic values of short circuit current. The study also processed the principle dimensioning of the profile wires for busbars. The main part consists of designing the effects of short circuit current. In the practical part of the work was created calculation program in MS Excel, which deals with the design of the bus, resistant to the effects of short circuit current. The program also allows you to check the busbar-known dimension to the thermal and dynamic effects.
Calculation of the profile busbar conductors in distribution equipment
Keywords: přípojnice; účinky zkratového proudu; zkratová odolnost; minimální průřez vodiče; ohybové namáhání; busbar; the effects of short-circuit current; short-circuit resistance; the minimum conductor size; bending stress