Analýza vlivu lokality a na výši obvyklé ceny rodinných domů v Brně a okolí - Gottvald, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá oceněním pěti rodinných domů v lokalitě Brno a okolí. Teoretická část práce definuje metody oceňování a základní pojmy spojené s problematikou oceňování. V praktické části bylo provedeno ocenění rodinných domů pomocí metod – nákladovou, porovnávací metodou dle cenového předpisu a přímého porovnání. Na základě těchto výsledků byla stanovena cena obvyklá. Na základě zjištěných cen byla provedena analýza vlivu lokality na obvyklou cenu posuzovaných nemovitostí.

This Thesis examines the valuation of five family houses in Brno and neighbouring areas. The theoretical part of the paper defines a number of approaches to real estate valuation as well as some key terms and concepts linked to it. The applied part focuses on valuation of the aforementioned family houses by using a range of methods; Cost, comparative and direct comparison. Based on these results a usual price is then set. Based on the estimates of respective prices an analysis of the effect of area on the usual price of a property was conducted.
Impact analysis of location on the market value of houses in Brno and the surroundings
Keywords: Věc nemovitá; rodinný dům; cena obvyklá; nákladová metoda; porovnávací metoda; metoda přímého porovnání; cena; hodnota; oceňovací metody; Immovable property; family house; usual price; cost method; comparative method; method of direct comparison; price; value; valuation methods