Model dynamického tepelného chování konstrukčních detailů - Šikula, Ondřej (IBPSA-CZ, ČVUT, 2008)
Podstatou příspěvku je prezentace nového výpočetního modelu určeného pro dynamickou simulaci přenosu tepla v konstrukčních detailech stavebních konstrukcí. Vlastní výpočetní model je založen na numerickém řešení dvourozměrného nestacionárního vedení tepla metodou kont-rolních objemů s využitím obecných okrajových podmínek. Příspěvek obsahuje popis modelu, úlohy ověřující jeho správ-nost, a také úlohy prezentující využití modelu aplikovaného na konkrétní stavebně-konstrukční detail. Z úloh k využití mo-delu je prezentován výpočet lineárního činitele tepelných mostů a analýza vlivu volby počáteční podmínek na časovou ná-ročnost simulace nestacionárního sdílení tepla.

The subject matter of the contribution is a presentation of a new calculation model designed for a dynamic simulation of heat transfer in building structure details. The actual calculation model is based on a numerical solution to 2D transient heat transfer by a method of finite volumes using general boundary conditions. The contribution includes a description of the model, tasks verifying its accuracy, and also tasks presenting the use of the model applied to a particular building structure detail. There is presented a linear thermal transmittance calculation and an analysis of a choice of initial conditions influence on a temporal demand of transient heat transfer simulation.
Model Of Dynamic Thermal Behaviour Of Structural Details
Keywords: stavebně-konstrukční detail; dynamický model přenosu tepla; lineární činitel tepelných mostů; building structures detail; dynamical model of heat transfer; linear thermal transmittance