Model laboratorního pohonu pro výukové účely - Januška, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na simulaci laboratorního standu nacházející ho se na ústavu UVEE Vysokého učení technického v Brně, který obsahuje stejnosměrný a asynchronní motor připojených na stejné hřídeli. Součástí práce je sestavení modelu stejnosměrného motoru, návrh a připojení regulátoru proudu a otáček pro tento motor a sestavení měniče. Dále je sestaven model asynchronního motoru s kotvou nakrátko a jsou vytvořeny regulační obvody pro skalární a vektorové řízení. Simulace tohoto standu pak probíhají v programu Simulink, který je součástí programu Matlab.

This thesis is focused on simulation of laboratory stand located on University of technology in Brno which is containing DC and asynchronous motor. This thesis includes mathematical model of DC motor, regulator of current, regulator of speed and DC convertor. It also contains model of asynchronous squirrel cage motor and models for scalar and vector control. Whole simulation is calculated in Simulink which is part of program Matlab.
Model of Laboratory Testbench for Educational Purposes
Keywords: Stejnosměrný motor; Asynchronní motor; regulátor otáček; regulátor proudu; Simulink; měnič; skalární řízení; vektorové řízení; DC motor; Asynchronous motor; regulator of current; regulator of speed; Simulink; convertor; skalar control; vector control