Tlakové potrubní systémy vyrobené 3D tiskem - Krpálek, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá 3D tiskem tlakového potrubí. Téma obsahuje rešeršní část, která se zabývá různými metodami 3D tisku. Dále se zabývá materiály na bázi fotopolymerů, práškových materiálů a speciálních materiálů vhodných pro 3D modelování. Dalším tématem je rozborem tlakových potrubních systémů. Experimentální část se zabývá modelováním soustavy potrubí v programu AutoCad Inventor. Z potrubního systému sestavy jsou vybrány určené články tlakového potrubí, které jsou exportovány do formátu STL. Následně jsou pro tyto součásti v programu PrusaSlicer určeny parametry pro 3D tisk. Výstupem tohoto tématu je 3D vymodelování reálných částí tlakového potrubí, které jsou v předchozích krocích podrobněji popsány.

This bachelor's thesis focuses on 3D printing of pressure piping. The topic includes a research section that examines various 3D printing methods. It also addresses materials based on photopolymers, powder materials, and special materials suitable for 3D modeling. Another part of the thesis involves an analysis of pressure piping systems. The experimental section deals with modeling a piping system using AutoCAD Inventor. Selected components of the pressure piping system are exported in STL format. Parameters for 3D printing of these components are then set using the PrusaSlicer software. The outcome of this work is the 3D modeling of real parts of a pressure piping system, which are described in detail in the preceding sections.
Pressure piping systems made by 3D printing
Keywords: 3D tisk; metoda; potrubí; materiál; součást; model; trubka; 3D printing; method; piping system; material; component; model; pipe