Transportní vlastnosti huminových hydrogelů - Horváth, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Táto bakalárska práca je zameraná na transportné vlastnosti humínových hydrogélov. Difúzia bola pozorovaná v kyvetách, ktoré obsahovali gély pripravené z agarózy a organických farbív, konkrétne metylénová modrá a rodamín 6G. Časť z nich bola obohatená humínovou kyselinou IHSS Leonardite. Časový vývoj zmien koncentrácii v jednotlivých kyvetách bol spektrofotometricky zaznamenávaný v rôznych polohách kyvety. Koncentrácia uvoľnených farbív bola zároveň premeriavaná vo výluhu. Cieľom tejto práce bolo zistiť vplyv prítomnosti humínovej kyseliny na proces difúzie v jednotlivých kyvetách a určiť jej priebeh.

This bachelor’s thesis is focused on the transport properties of humic hydrogels. Diffusion was observed in cuvettes containing gels prepared from agarose and organic dyes, namely Methylene Blue and Rhodamine 6G. Some of them were enriched with humic acid IHSS Leonardite. The time course of changes in concentration in individual cuvettes was recorded spectrophotometrically at different positions of the cuvette. The concentration of released dyes was simultaneously measured in the leachate. The aim of this work was to determine the effect of the presence of humic acid on the diffusion process cuvettes and to determine its flow.
Transport properties of humic hydrogels
Keywords: difúzia; organické farbivá; humínové kyseliny; agaróza; diffusion; organic dyes; humic acids; agarose