Experimentální a simulační určení vlivu železobetonu na přenos tepla v rámech výrobních strojů - Leischner, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Bakalářská práce se zabývá experimentálním a simulačním zkoumání chování přenosu tepla na rozhraní armování a betonu na zmenšeném válcovém modelu. Měřené vzorky byly rozděleny po párech (dle druhu betonu - Hydropol "Medium" a Hydropol "Schwer"), opatřeny senzory k průběžnému zaznamenávání teploty a byly pomocí zahřívacích podložek ohřívány v klimatické komoře ("Klimazelle"). Následovalo samovolné ochlazování. Souběžně s měřením byla vytvořena simulace na základě MKP v programu ANSYS CADFEM. Výsledky ze simulace jsou ověřeny a zhodnoceny pomocí dat zjištěných z měření. V dalším kroku jsou stanoveny vlivy tepelných pochodů v železobetonu. Zjištěné výsledky jsou sepsané a s jejich pomocí je odvozeno využití a možné další aplikace.

Die Bachelorarbeit beschäftigt sich mit experimentellen- und simulationsbasierten Untersuchungen des Wärmeübergangsverhaltens zwischen Armierung und Beton an einem zylindrischen Minimalmodell. Das Prinzip der Messung besteht darin, dass die Probekörper paarweise (laut der Art des Betons: Hydropol "Medium" und Hydropol "Schwer") geteilt, mit Temperatursensoren ausgerüstet und in der Klimazelle mithilfe von Heizmatten erwärmt werden. Danach folgt ein Abkühlvorgang. Parallel dazu wird ein Simulationsmodell auf Basis von FEM in ANSYS CADFEM aufgebaut. Zum Prüfen und Validieren des Simulationsmodells werden die gemessenen Daten verwendet. Davon wird der Einfluss der Wärmeübergänge im Stahlbeton ermittelt. Die erhaltenen Ergebnisse werden zusammengefasst und ein Vorgehen zur Übertragbarkeit der Herangehensweise auf ein reales Maschinenbett wird abgeleitet.
Experimentelle und simulationsbasierte Ermittlung des Wärmeübergangseinflusses im Stahlbeton von Maschinenbetten
Keywords: Přenos tepla; MKP; železobeton; Wärmeübertragung; FEM; Stahlbeton