Vliv exotermických obkladů na tuhnutí slitin hliníku - Zajíček, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá vlivem exotermických obkladů nálitků na tuhnutí hliníkových slitin. Práce je rozdělena do tří částí. První teoretická část popisuje odlišnosti slévárenských slitin hliníku oproti slévárenským slitinám jiného základního kovu, zejména slitin železa. Dále popisuje metodiku navrhování velikosti nálitků, složení exotermických směsí a nakonec dává přehled o simulačních programech na trhu, jejich uplatnění ve slévárenské praxi a stručně vysvětluje definici materiálů v simulačním programu ProCAST. Druhá část práce popisuje experimentální měření doby tuhnutí hliníkové slitiny AlSi7Mg0,3 v pískové formě s nálitkem opatřeným exotermickým obkladem. Závěrečná část popisuje simulaci tohoto experimentálního měření. Dále se pomocí simulací snaží najít obecné principy, které mají vliv na posuv modulu nálitku opatřeného exotermickým obkladem.

The master’s thesis deals with the influence of the exothermic risers on the solidification of aluminum alloys. The work is divided into three parts. The first theoretical part describes the differences of properties of cast aluminum alloys compared to other based metals, especially iron alloys. It also describes the methodology of designing risers, composition of exothermic mixtures and finally gives an overview on the simulation programs on the market, their application in foundry practice and briefly explains how to define the material in the simulation program ProCAST. The second part describes the experimental measurement of the solidification time of aluminum alloy AlSi7Mg0,3 in the sand form with exothermic riser. The final section describes the simulation of experimental measurements. Further with help of simulation software it is tried to find the general principles that have an influence on feed module rate of exothermic riser.
Influence of exothermic sleaves on solidification of aluminium alloys
Keywords: Exotermické obklady nálitků; nálitkování; simulace; ProCAST; hliníkové slitiny; posuv modulu; doba tuhnutí; termofyzikální parametry; Exothermic risers; feeding; simulation; ProCAST; aluminum alloy; feed module rate; solidification time; thermos-physicals parameters