Tlumič torzních kmitů pro řadový pětiválcový motor - Polášek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Diplomová práce se zabývá vytvořením výpočtového modelu klikového mechanismu v MBS systému ADAMS Engine. Je provedena výpočtová kontrola klikového hřídele z hlediska torzních kmitů a následně jsou navrženy základní parametry i s rozměry tlumiče torzních kmitů pro řadový pětiválcový motor. Vliv tlumiče na torzní kmity klikového hřídele je demonstrován v MBS systému ADAMS Engine.

In this diploma thesis is created a cranktrain model in the MBS system ADAMS Engine. The thesis defines basic parameters and proportions of the torsional damper for in-line 5-cylinder engine. This thesis also puts mind to calculation of torsional vibration. In the MBS system ADAMS Engine is demonstrated affect of torsional damper on the torsional vibration of the crankshaft.
Torsional Damper for In-line 5-cylinder Engine
Keywords: řadový pětiválcový zážehový spalovací motor; kliková hřídel; tlumič torzního kmitání; pryžový tlumič; viskózní tlumič; lineární tlumič; vlastní frekvence; multi-body analýza; torzní kmitání; in-line 5-cylinder combustion engine; cranshaft; torsional vibration damper; rubber damper; visco damper; linear damper; eigen frequency; multi-body analysis; torsional vibration