Tvářené a obráběné závity na výrobcích z plechu ve firmě European Data Project s.r.o. - Hořava, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá metodami třískové a beztřískové výroby závitů určených především pro výrobky z plechu. První část práce je věnována přehledu výrobků vyráběných v současné době firmou EDP, s.r.o. Dále jsou rozebrány jednotlivé druhy závitů, nejběžnější metody jejich výroby a používané metody dané firmy. Následuje praktická část zaměřená na popis výroby vzorků s tvářenými a obráběnými závity. Pozornost je věnována také výhodám a nevýhodám metod využívaných firmou i ekonomickému zhodnocení vyráběných vzorků. Závěrem práce je návrh zavedení metody termálního vrtání a její zhodnocení.

The object of the bachelor thesis is the method of chip and non-chip production of threads determined for mainly metal products. The first part is focused on the products which have been producing by company EDP, s.r.o. Further, the individual thread types, the most common methods of their production and the methods used in the company are mentioned. In the following experimental part, the production of samples with shaped threads and machined threads are described. The attention is also dedicated to the adventiges, and disadventiges of the methods used by the company, as well as the economic appreciation. The conclusion is made of proposal of the thermal drilling and its evaluation.
Formed and Machined Threads on Products from Sheet Metal in Company European Data Project s.r.o.
Keywords: tváření závitů; obrábění závitů; řezání závitů; termální vrtání; nýtovací matice; thread forming; thread machining; thread cutting; thermal drilling; rivet nut