Molekulární taxonomie pomocí mitochondriální DNA - Kalianková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá molekulární taxonomií pomocí mitochondriální DNA. V úvodu je popsána taxonomie obecná a molekulární. V teoretické části je dále popsána struktura a složení živočišné buňky, deoxyribonukleové kyseliny a mitochondriální deoxyribonukleové kyseliny. Další část obsahuje informace o DNA barcodingu a numerických metodách reprezentace genomických sekvencí. V praktické části je popsán program zvolené numerické metody pro zpracování genomických sekvencí a programy pro tvorbu a přiřazování sekvencí referenčním druhům.

This work deals with mitochondrial DNA and molecular taxonomy. Structure and composition of animal cell, deoxyribonucleic acids and mitochondrial ribonucleic acids are described in the introduction. Another part contains information of DNA barcoding and numerical representation of genomic sequences. Programs are described in the practical part.
Mitochondrial DNA for molecular taxonomy
Keywords: Molekulární taxonomie; mitochondriální DNA; DNA barcoding; numerické reprezentace; Molecular taxonomy; mitochondrial DNA; DNA barcoding; numerical representation