Vícevrstvá textilní anténní řada - Hermány, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem tří možných způsobů napájení sériové flíčkové řady a následnou optimalizací vybrané z nich. Anténní řada je koncipována jako vícevrstvá struktura vytvořená na 3D textilním substrátu. Cílem práce je nalézt nejlepší možnou konfiguraci anténní řady pro použití v automobilovém a leteckém průmyslu. První koncept – řada buzená blízkým mikropáskem – se ukázal v případě více sériových elementů jako nefunkční. Druhý koncept – řada buzená aperturami – je nevhodný pro použití v těsné blízkosti elektricky vodivého pláště letadla. Třetí koncept – řada buzená vlnovodem integrovaným do textilu – se jeví jako nejlepší možné řešení. Z tohoto důvodu byla optimalizována s ohledem na výrobní proces. Simulovaná impedanční šířka pásma takto navržené tříprvkové antény je 890 MHz, zisk ve směru hlavního laloku je 11,8 dBi.

Thesis focuses on the design and development of three possible methods to power the serial patch array and optimization of the chosen design. The antenna array is conceived as a multi-layered structure formed on a 3D textile substrate. The objective of this work is to identify the best possible configuration of antenna array for the use in automotive and aerospace industry. The first concept – array coupled by near microstrip line – proved in the case of the more serial elements as non-functional. The second concept – aperture coupled array – is unsuitable for use in close proximity to the electrically conductive shell of the aircraft. The third concept – array coupled with textile integrated waveguide – seems like the best possible solution. The design of the array coupled with textile integrated waveguide was optimized in consideration of the production process. The impedance bandwidth of this proposed three elements antenna is 890 MHz, the gain in the main lobe direction is 11.8 dBi.
Multilayer textile antenna array
Keywords: Mikropáskové vedení; vlnovod integrovaný do textilu; flíčková anténa; štěrbina.; Microstrip line; textile integrated weveguide; patch antenna; slot.