Vizuální porovnání bezolovnatých spojů pro různé materiálové kombinace - Šula, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Bakalářská práce popisuje problematiku pájecího procesu. Shrnuje základní poznatky z pájecího procesu, bezolovnatých slitin a z vizuálního testování pájeného spoje. V práci se porovnává vliv ochranné dusíkové atmosféry na vizuální vlastnosti bezolovnatých pájek pro různé základní materiály. Práce je zaměřena především na vyhodnocování kvality pájeného spoje dle mezinárodní normy IPC-A-610. Dále práce obsahuje doporučení materiálových kombinací.

Bachelors thesis describes problems soldering process. It summarizes the knowledge from soldering process, lead-free alloys and solder joint visual testing. The paper compares the influence of protective nitrogen atmosphere to the visual properties of lead-free solders for different base materials. It focuses mainly on assessment of the quality of solder joints in accordance with global standards IPC-A-610.The work includes the recommendations of material combinations.
Visual comparison of lead-free connections for different material combinations
Keywords: bezolovnatá pájka; ochranná atmosféra; smáčecí úhel; pájení přetavením; IPC-A-610.; lead free; protective atmosphere; wetting angle; reflow soldering; defects; IPC-A-610.