Studie návratnosti zdrojů tepla pro rodinný dům - Pavlík, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výpočet a volbu nejlépe vyhovujícího zdroje tepelné energie pro vybraný rodinný dům. Krátké rozdělení těchto zdrojů tepelné energie slouží k obecnému přehledu a zároveň objasní jejich základní funkce. Díky výpočtu tepelné ztráty prostupem do venkovního prostředí skrze zdi, přes vytápěné a nevytápěné místnosti, funkčních částí budovy, zeminou a větráním, byla určena celková potřebná energie pro vytápění domu za jeden rok. Zjistila se také celková energie potřebná k ohřevu vody pro 4 osoby každý den po celý rok. Pomocí těchto získaných hodnot byly vybrány 4 zdroje energie, které byly následně porovnány mezi sebou v přehledných grafech. Po ekonomické analýze návratnosti byl vybrán nejvíce vyhovující zdroj tepla.

This bachelor’s thesis focuses on the calculation and selection of the most suitable heat energy source for a selected family house. A brief overview of these heat energy sources serves for a general understanding and clarifies their basic functions. By calculating the heat loss through walls, heated and unheated rooms, functional parts of the building, the ground, and ventilation, the total energy required for heating the house for one year was determined. Additionally, the total energy needed to heat water for 4 people every day throughout the year was also identified. Based on these collected values, four energy sources were selected and subsequently compared with each other in uncluttered graphs. The most suitable heat source was chosen after an economic analysis of return on investment.
Study of return of heat sources for a family house
Keywords: Vytápění; rodinný dům; zdroje tepla; tepelné ztráty; ekonomické náklady; ohřev vody; Heating; family house; heat sources; heat loss; economic expenses; water heating