Neplatinové katalyzátory pro palivové články s iontoměničovou membránou - Talába, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Táto práca prináša prehľad o neplatinových katalyzátoroch, alkalických membránach a metódach na vyhodnocovanie katalytickej aktivity. Práca sa zaoberá skúmaním neplatinových katalyzátorov na báze MnO2, s prímesou dopantov, meraním ich vlastností pomocou metódy cyklickej voltametrie s využitím teórie hydrodynamiky. Prevedený je tiež test katalytických materiálov v palivovom článku na PVA membráne. Výstupom práce je zhodnotenie meraní pomocou voltametrických metód a meraní v palivovom článku. Taktiež je prevedené vzájomné porovnanie týchto druhov merania

This work brings a study about non-platinum catalysts, alkaline membranes and methods that interprets catalytic activity. Work deals with a research on non-platinum catalysts based on MnO2 with addition of support substances, measuring of their properties using cyclic voltammetry and hydrodynamics theory. Also a fuel cell measurement of catalytic materials on PVA membrane is executed. The outcome of this work is evaluation of voltammetry and fuel cell measurements. The results of all methods are compared too.
Nonplatinum catalysts for polymer exchange membrane fuel cells
Keywords: Palivový článok; katalyzátor; MnO2; oxid manganičitý; alkalické membrány; voltametria; RDE; Fuel cell; catalyst; MnO2; manganese oxide; alkaline membranes; voltammetry; RDE