Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů - Jančarová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.

This master’s thesis deal with the influence of supplementation with omega-3 fatty acids on cognitive functions and on the blood marker of clients in the retirement home. The main target of this thesis is demonstrate the improvement of cognitive functions and lipid and glycemic profile after supplementation with the dietary supplement. Suplementation was serve to the clients for the period of 3 months 3 times a day in the amount of 5 ml per dose. In the teoretical part of the thesis was explained the process of aging and the problematics of omega-3 fatty acids. The practical part evaluates the three-month supplementation with a dietary supplement and its mainly focus to cognitive tests MMSE and blood test results. The thesis is deal with effect of the product on the blood marker, mainly the lipid profile and glycemic profile were determined. Laboratory analysis was used to determine lipid numbers. Fatty acids analysis was performed by gas chromatography and vitamins analysis was performed by liquid chromatography. Based on recent findings, it was assumed that supplementation of omega-3 fatty acids can improve the cognitive functions in older adults as well as their lipid and glycemic profile. The improvements have been confirmed in cognitive functions but not in lipid profile. This facts may have been influenced by several factors, such as inappropriate composition of the menu, the consumption of foods with a high content of saturated fatty acids outside the menu, the administration of medication or overall short supplementation time period.
Influence of clinical nutrition in elderly patients
Keywords: Stáří; omega-3 MK; nutrice; lipidový profil; kognitivní funkce; Age; omega-3 fatty acids; nutrition; lipid profile; cognitive functio