Sypné vlastnosti jemných práškovitých materiálů. - Zubek, Piotr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Předmětem této diplomové práce je měření tokových vlastností práškovitých materiálů. V teoretické části je pojednáno o partikulárních látkách obecně a dále jsou popsány základní principy tokového chování práškovitých materiálů. Obsahem teoretické části je také popis Jenikeho smykového stroje a z něj odvozeného rotačního smykového stroje. V následující části je shrnut Standardní postup smykové zkoušky. Měření probíhalo na nové aparatuře Laboratoře chemického inženýrství, která je na Fakultě chemické VUT v Brně realizována v rámci řešení projektu Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) 1735/2012 „Aparatura měření sypných vlastností práškovitých materiálů“, kterého jsem spoluřešitel. K měření bylo zvoleno 5 vzorků vápence Omyacarb® společnosti Omya CZ s.r.o. Jednotlivé vzorky se lišily čtyřmi odlišnými distribucemi velikosti částic a jeden vzorek byl povrchově hydrofobně upraven kyselinou stearovou. Byly provedeny zkoušky na 3 hodnotách předsmykového napětí – 2,5 kPa, 5 kPa a 7,5 kPa. U vzorku s povrchovou úpravou nebylo měření provedeno v plném rozsahu, jelikož nebylo možno aplikovat pro konsolidaci dostatečné normálové napětí. Distribuční funkce velikosti částic uvedené v materiálových listech dodaných výrobcem byly ověřeny pomocí laserového analyzátoru velikosti částic Sympatec Helos KR zakoupeného v rámci Centra materiálového výzkumu na Fakultě chemické VUT v Brně.

The subject of this thesis is the measurement of flow properties of powder materials. The theoretical part deals with particulate substances in general and describes the basic principles of flow behavior of powder materials. In the theoretical part is a description of the Jenike Shear Tester and Ring Shear Tester. The following section summarizes the Standard Shear Testing Technique. Measurements were carried out on the new apparatus Laboratory of Chemical Engineering. The measurement was selected 5 samples of limestone Omyacarb ® from Omya CZ s.r.o. Individual samples varied in four different particle size distributions and one sample was surface-modified hydrophobic stearic acid. Tests were conducted at 3 levels of the preshear normal stress - 2.5 kPa, 5 kPa and 7.5 kPa. Distribution function of particle size in the material data sheets supplied by the manufacturer were verified using a laser particle size analyzer Sympatec Helos KR purchased in the Materials Research Centre at the Faculty of Chemistry at Brno University of Technology.
Bulk properties of fine powders.
Keywords: toková funkce; práškovité materiály; Jenike box; flow function; powder materials; Jenike box