Bezeztrátové kódování signálů z mikrofonního pole - Kálazi, Adrián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Bezeztrátové kódování zvuku je stále důležitější pro správnou archivaci a uchování zvuku v původní podobě. Pro dosažení dobrého kompresního poměru se na původní zvuk často aplikují techniky bezztrátového kódování, jako je lineární predikce a Riceho kódování, aby se minimalizovala jeho entropie a zachoval se původní signál s bitovou přesností se zmenšenou velikostí. Tato práce zkoumá možnosti efektivního kódování vícekanálového zvuku způsobem, který využívá podobnosti mezi více kanály za účelem dosažení lepších kompresních poměrů. Tato práce také hlouběji zkoumá techniky používané FLAC-em a zároveň poskytuje řešení několika problémů, které FLAC neřeší.

Lossless audio coding is increasingly important for properly archiving and preserving audio in its original form. To achieve a good compression ratio, lossless encoding techniques such as linear prediction and Rice coding are often applied to the original audio in order to minimize its entropy and preserve the original signal bit-precisely with a reduced size. This thesis explores the possibilities of efficiently encoding multi-channel audio in a way that exploits the similarity between multiple channels in order to achieve better compression ratios. This thesis also explores the techniques employed by FLAC in more depth while also providing solutions to a few problems that FLAC fails to address.
Lossless Encoding of Signals from Microphone Array
Keywords: bezeztrátové kódování řeči; bezeztrátové kódování zvuku; lineární predikce; adaptivní Riceho kódování; dekorelace; zpracování zvuku; dynamické kódování zvuku; lossless speech coding; lossless audio coding; linear prediction; adaptive Rice coding; decorrelation; audio processing; dynamic audio encoding