Návrh antény PIFA pro GSM pásma - Kollár, Marcel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Hlavním tématem diplomové práce je návrh PIFA (Planar Inverted-F Antenna ) antény pracující v pásmech GSM (Global System for Mobile communications). Na začátku je stručně rozebrána oblast planárních (mikropáskových) antén. Dále je uveden popis PIFA antény a techniky pro dosažení minimálních rozměrů antény. Podstatná část práce se věnuje multikriteriální optimalizaci antény pro dosažení požadovaného impedančního přizpůsobení a vyzařovacích charakteristik za pomoci genetického algoritmu v prostředí MATLAB spolupracující s programem na analýzu planárních antén. Pomoci optimalizace bylo dosaženo požadovaného impedančního přizpůsobení a celkového zmenšení antény. V závěru práce jsou srovnány výsledky optimalizované antény v programu CST (Computer Simulation Technology) a výsledky měření vyrobené antény.

The main topic of this diploma thesis is a design of the PIFA antenna working in GSM bands. In the beginning there is a brief analysis of planar antennas. The thesis describes PIFA antenna and the techniques for minimization of dimensions of the antenna. Essential part of the thesis is dedicated to multicriterial optimalizaton of the antenna shape. The genetic algorithm programmed in the MATLAB enviroment cooperates with a full-wave solver CST to obrain desired impedance matching of the antenna its radiationt paterns. Also dimensions of the antenna can be minimized using the optimization procedure. Final part of the thesis compares measured data of the optimalized antenna with results obtained in CST Microwave Studio.
PIFA Antenna design for GSM band
Keywords: PIFA; GSM; CST; genetický algoritmus; optimalizace; PIFA; GSM; CST; genetic algorithm; optimization