Výpočtové postupy příčně obtékaného svazku trubek - Housírek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá výpočtovými metodami výměníku tepla s příčně obtékaným svazkem trubek. První část práce obsahuje souhrn obecně známých základních výpočtových vztahů používaných při výpočtech výměníků tepla a detailní popis řešeného výměníku tepla. Druhá část práce se zabývá popisem dostupných výpočtových metod daného aparátu potřebných pro jeho tepelný a hydraulický výpočet. V závěrečné části je popis aplikace POST v. 1.0, která byla na základě těchto výpočtových metod vytvořena. Pomocí této aplikace byl proveden kontrolní výpočet výměníku s příčně obtékaným svazkem trubek a získané hodnoty následně porovnány s výsledky získanými pomocí profesionálního výpočtového programu HTRI.

This diploma thesis deals with calculation methods of heat exchanger with cross-flow tube bundle. The first part of the thesis contains summary of generally known basic calculation relations used in calculations of heat exchangers and a detailed description of a given heat exchanger.The second part of the thesis provides a description of available calculation methods of a given aparatus required for its thermal and hydraulic calculation. The final part describes application POST in 1.0 which has been formed on the basis of these calculation methods. Using this application check calculation of exchanger with cross-flow tube bundle was carried out and gained figures compared with results gained by means of professional calculation program HTRI.
Calculation methods for tube banks heat exchanger
Keywords: Výměník tepla; příčně obtékaný svazek trubek; hydraulický výpočet; tepelný výpočet; emisivita; VBA; HTRI.; Heat exchanger; cross-flow tube bundle; hydraulic calculation; thermal calcultion; emissivity; VBA; HTRI.