Výpočet průběhu chladicího média v asynchronním motoru - Trnka, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo namodelovat ventilátor pro asynchronní motor, tento ventilátor vyřešit z hlediska proudění v programu Ansys CFX, a poté zhodnotit průběh tohoto proudění ve vzduchové mezeře daného asynchronního motoru, při různé rychlosti otáčení rotoru. Úvod práce je věnován základním pojmům a definicím z oblasti proudění tekutin. Poté se práce zabývá chlazením elektrických strojů, zejména tedy chlazením asynchronního stroje. Také je zde věnována pozornost ztrátám v tomto stroji. Nakonec je zde namodelován radiální ventilátor a vzduchová mezera zadaného stroje a pomocí Ansys CFX je vyhodnoceno proudění, které prochází z ventilátoru do mezery.

The aim of this master´s thesis was to model the fan for the induction motor, and then to solve this model using Ansys CFX in the terms of flow, when considering the different speeds of rotation of the rotor. The introduction of this work is dedicated to basic terms and definitions from spheres of fluid flow, cooling of the electrical machines, especially to the cooling of the asynchronous machine. There is also attention paid to losses in this machine. Finally, there is modeled radial fan and an air gap of specified induction machine. By using Ansys CFX the flow, which passes from the fan into the air gap, is analyzed.
Calculation of the cooling medium in the asynchronous
Keywords: Asynchronní stroj; radiální ventilátor; chlazení; proudění; Ansys Workbench; Ansys CFX; Asynchronous machine; radial fan; cooling; circulation; Ansys Workbench; Ansys CFX