FreeIPA - správa přístupu dle URI - Hellebrandt, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Cílem práce je navržení a implementace řízení přístupu na základě URI požadovaného zdroje. Pro implementaci bylo jako základ použito rozšíření Host Based Access Control v nástroji pro správu identit FreeIPA. Zároveň bylo třeba rozšířit související infrastrukturu, především program SSSD. Jako příklad aplikace využívající HBAC na základě URI byl implementován autorizační modul pro Apache HTTP Server. Zásadním řešeným problémem byl návrh infrastruktury pro komunikaci nezbytných parametrů a návrh strategie vyhodnocení HBAC pravidel definujících přístupová práva. Kompletní řešení bylo předvedeno na příkladu zabezpečení instance webové aplikace Wordpress.

The goal of this thesis is designing and implementing access management based on URI of the requested resource. Host Based Access Control in the identity management tool FreeIPA was used as a basis for implementation. Furthermore, it was necessary to enhance the related infrastructure, namely the SSSD tool. The authorization module for Apache HTTP Server was used as an example of the application using URI-based HBAC. The main solved problem was design of the infrastructure for communication of the necessary parameters and strategy proposal for evaluating HBAC rules which define the access rights. The complete solution was demonstrated on the example of securing an instance of the web application Wordpress.
FreeIPA - URI Based Access Management
Keywords: FreeIPA; URI; SSSD; PAM; LDAP; autorizace; řízení přístupu; HBAC; FreeIPA; URI; SSSD; PAM; LDAP; authorization; access control; host based access control