Optický D/A převodník pro VLC aplikace - Dobesch, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Disertační práce se zabývá optickým digitálně-analogovým převodníkem, jako alternativou optické části koncové vysílací jednotky (optický front-end) určené pro VLC (visible light communication) aplikace. Stěžejní část práce, která se věnuje numerickému modelování optického kanálu, prezentuje vliv bitové hloubky, topologie koncové části optického vysílače a geometrického uspořádání na přenášený signál. Součástí práce je návrh, realizace a ověření parametrů optického digitálně-analogového převodníku vycházející z předcházejících simulací. V poslední řadě práce obsahuje demonstraci vysokorychlostní optické komunikace s využitím navrženého VLC optického vysílače.

The dissertation deals with the optical digital to analog converter as an alternative transmitter front-end concept for visible light communication applications. The dissertation looks into optical channel modeling and suggests a suitable modeling approach. A significant part devoted to the numerical optical channel modeling reveals the influence of emitter bit depth, emitter array topology and geometrical arrangement on communication system performance. The dissertation deals with optical digital to analog converter design based on previously acquired simulations and explores overall front-end performance. Furthermore, the thesis presents a real time demonstration of high data rate optical communication using the front-end.
An Optical D/A Converter for VLC Applications
Keywords: LED; VLC; ODAC; modelování kánalu; fotodioda; optické modulace; optický přijímač.; LED; VLC; ODAC; channel modeling; photo diode; optical modulation; optical receiver.