Autentizace pomocí tokenu - Loviška, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Práca sa zaoberá možnosťami autentizácie pomocou bezpečnostného tokena do konzole linuxu a webovej aplikácie. Teoretická časť sa venuje základom kryptografie, najmä algo- ritmami asymetrickej kryptografie. Všeobecne popisuje možnosti autentizacie a obsahuje stručné rozdelenie smart card zariadení. Praktická časť sa zaoberá nastavením zariadenia SmartCard-HSM pre klienta a vytvorením vlastnej certifikačnej autority pomocou tohto zariadenia. Na záver je realizovaná ukážka prihlásenia do Linuxu a webovej aplikácie pomocou tokena.

Thesis is dealing with possibilities of user authentication using a security token to Linux console and web applications. Theoretical part of this work is devoted to cryptography basics, particularly asymmetric cryptography algorithms . Thesis generally describes aut- hentication methods and includes a brief categorization of smart card devices. The practi- cal part deals with SmartCard - HSM device setup for a client and creating own certificate authority using this device. Finally, it presents a demonstration deploying smart card login to Linux and web applications using tokens.
Token based authentication
Keywords: RSA; eliptické krivky; USB token; PKCS#11; smart card; SmartCard-HSM; Linux; au- tentizácia; kryptografia; webový server; SSH; SSL; RSA; ECC; USB token; PKCS#11; smart card; SmartCard-HSM; Linux; authentication; cryptography; web server; SSH; SSL