Systém pro správu obsahu založený na ontologiích - Čekan, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá analýzou, návrhem a implementací systému založeného na sémantických technologiích a ontologických jazycích. Je zde popsán sémantický web a jeho koncept, technologie sémantického webu především RDF a OWL a dále možnost zobrazení na WWW. Další část této práce se zabývá specifikací, analýzou, návrhem a samotnou implementací systému, který zpracuje ontologii a umožní uživateli vytvářet jedince v závislosti na její definici. Vytvořený obsah se pak prezentuje na webu anotovaně. Výsledkem této práce je demonstrační aplikace.

This thesis deals with the analysis, design and implementation of a system based on semantic technologies and ontology languages. There is described the semantic web and its concept, technology of semantic web especially RDF and OWL and the ability to view on the Web. Another part of this work treats with the specification, analysis, design actual implementation of the system, which processes the ontology and allows users to create individual depending on the definition of the ontology. The created content is presented on the Web annotated. The result of this work is the demonstration application.
Ontology-Based Content Management System
Keywords: Systém pro správu obsahu; sémantický web; sémantické technologie; ontologie; databáze; sémantické úložiště; formulář; šablona; XML; HTML; XHTML; RDF; RDFa; OWL; GRDDL; MVC; PHP; MySQL; ARC2; Nette Framework; PHPOWL; Dibi.; Content management system; semantic web; semantic technology; ontology; database; semantic storage; form; template; XML; HTML; XHTML; RDF; RDFa; OWL; GRDDL; MVC; PHP; MySQL; ARC2; Nette Framework; PHPOWL; Dibi.