Regulované systémy automatů - Krčmář, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Tato práce zavádí a studuje dva nové typy automatů, spolupracující distribuované systémy zásobníkových automatů (CDPDAS) a paralelní komunikující systémy zásobníkových automatů (PCPDAS), které jsou inspirovany spolupracujícími distribuovanými gramatickými systémy (CDGS), paralelními komunikujícími gramatickými systémy (PCGS) a jejich modifikacemi.  CDGS používají bezkontextová pravidla a přesto zvyšují sílu nad úroveň bezkontextových gramatik, leč zavedení distribuované spolupráce k zásobníkovým automatům sílu nezvyšuje.  Dokázána je schopnost simulovat distribuovanou spolupráci pouze za použití stavu.  Práce z tohoto výsledku dále vychází a zavádí variantu CDPDAS lišící se od všech variant CDGS, která zvyšuje sílu na roveň Turingových strojů (TM).  PCGS mají sílu podobnou s CDGS, ale jimi inspirované PCPDAS jsou ekvivalení s TM, což je dokázáno umožněním přístupu k druhému zásobníku pomocí neintuitivního komunikačního protokolu.

This thesis defines and studies two new types of automata, cooperating distributed pushdown automata systems (CDPDAS) and parallel communicating pushdown automata systems (PCPDAS).  CDPDAS and PCPDAS adapt the main concept of cooperating distributed grammar systems (CDGS) and parallel communicating automata systems (PCPDAS), respectively.  CDPDAS are proven to have the same power as PDA and this thesis further explores the reason why CDPDAS do not increase power while CDGS do and introduces an automata system inspired by CDPDAS that does increase the power.  PCGS have similar power as CDGS, but PCPDAS are equvalent with TM, which is proven by creating a communication protocol to access a second stack.
Regulated Automata Systems
Keywords: formální jazyky; regulované automaty; spolupracující distribuované systémy zásobníkových automatů; paralelní komunikující systémy zásobníkových automatů; formal languages; regulated automata; cooperating distributed pushdown automata systems; parallel communicating pushdown automata systems