Mikropočítačový termostat I - Valíček, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat ideový návrh mikropočítačově orientovaného pokojového termostatu, použitelného k regulaci teploty v domech nebo bytech. V návrhu pokojového termostatu jsou zohledněny požadavky na vyráběné termostaty a regulaci teploty v domech. Výsledkem ideového návrhu je elektrické schéma, podle kterého by bylo možné termostat sestavit. Těžištěm práce je návrh pokročilých algoritmů použitelných pro regulaci teploty v místnostech a srovnání algoritmů na termodynamickém modelu místnosti. Vybraný algoritmus byl implementován do vývojového kitu s mikroprocesorem Rabbit 2000TM a následně byla jeho funkčnost ověřena na reálném objektu. Posledním bodem práce je vyhodnocení výsledků a výběr nejvhodnějšího algoritmu regulace teploty pro navržený termostat.

The aim of the bachelor’s thesis is to design and develop a microcontroller based room thermostat, suitable for controlling the temperature in houses or flats. The proposal of the thermostat takes into consideration the requirements put on today's marketed thermostats and the regulation of house temperature. The result is a detailed circuit blueprint, suitable for assembling the thermostat device. The work is mainly focused on the design of advanced algorithms applicable for the room temperature regulation and comparison of these algorithms based on the room thermodynamic model. The selected algorithm was implemented in the Rabbit2000TM microprocessor development kit and its performance was subsequently verified at the real object. Finally, the thesis gives an evaluation of the results and suggests the most suitable algorithm for the designed thermostat.
Microcontroler oriented thermostat
Keywords: termostat; ručni ovládání; pomocná regulovaná veličina; ON/OFF regulace; Thermostat; manual control; auxiliary controlled variable; ON/OFF regulation