HMI pro 3D frézku pomocí nástroje FactoryTalk Optix - Uher, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací HMI (rozhraní člověk-stroj) pro 3D frézku. Jsou popsány základní pravidla vizualizace, osvědčené postupy, zásady ergonomického designu a tvorby uživatelských rozhraní. Pro PLC řady LOGIX jsou popsány vizualizační nástroje, které lze použít pro tvorbu HMI. Na základě pokynů vypracování a dodatečně stanovených požadavků je vytvořen návrh HMI ve vizualizačním nástroji FactoryTalk Optix. Jsou identifikovány a provedeny úpravy funkční bezpečnosti a programu PLC. Poté se realizuje vizualizace frézky a funkce nového systému jsou podrobeny testování.

The thesis focuses on the design and implementation of an HMI (Human Machine Interface) for 3D milling machine. Basic visualization rules, best practises, principles of ergonomic design, and the creation of user interfaces are described. Visualization tools for the LOGIX PLC series are outlined, which can be utilized in HMI development. Following the guidelines and specified requirements in this paper, a design for HMI is created using the FactoryTalk Optix visualization tool. Changes to the functional safety and PLC program are identified and implemented. Subsequently, the visualization of the milling machine is carried out and the functions of the new system are subjected to testing.
HMI for a 3D milling machine using FactoryTalk Optix
Keywords: HMI; Rozhraní Člověk Stroj; Vizualizace; Vizualizační Nástroje; 3D frézka; PLC; LOGIX; FactoryTalk Optix; ANSI/ISA-101.01; Obrazovka; Displej; CR30; Kinetix350; Konfigurovatelné bezpečnostní relé; Ovládání; Diagnostika; HMI; Human Machine Interface; Visualization; Vizualization Tools; 3D Milling Machine; PLC; LOGIX; FactoryTalk Optix; ANSI/ISA-101.01; Screen; Display; CR30; Kinetix350; Configurable Safety Relay; Control; Diagnostics