Posouzení přesnosti Žuravského vztahu pro smyková napětí u vybraných tvarů nosníků - Bolcek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato práce se zabývá posouzením přesnosti Žuravského vztahu u krátkých nosníků. V teoretické části jsou formulovány předpoklady na základě, kterých je Žuravský vztah odvozen a následně je uveden postup pro jeho odvození. Dále je zde uvedena rešerše nepřesností, kterých se dopouštíme při používání Žuravského vztahu. Přesnost Žuravského vztahu je posouzena na příkladu prostě podepřeného nosníku zatíženého silou uprostřed s příčným průřezem tvaru I, pro který je nejprve proveden analytický výpočet rozložení smykových napětí a následně je porovnán s výpočtem pomocí metody konečných prvků. Metodou konečných prvků jsou nasimulovány 3 modely nosníků s různými okrajovými podmínkami a to jednak těmi, které vyplývají z prutových předpokladů a těmi reálnými. Na závěr jsou výsledky obou typů výpočtu porovnány a vyhodnoceny.

This bachelor thesis pursues the judgement of accuracy of Jourawski’s formula in short beams. Assumptions, on which is Jourawski’s formula derived, are described in the theoretical part, there is also a procedure how to derive the formula. In the theoretical part is also stated a literature search on inaccuracies which are made by using Jourawski’s formula. The accuracy of Jourawski’s formula is judged by example of simply supported beam loaded with force in the middle and with cross section in the shape I. Firstly there is analytic calculation of distribution of shear stress which is then compared with calculation acquired by finite element method. By the finite element method are simulated three models of beams with different edge conditions, which are those derived from rod assumptions and the real ones. In the conclusion are compared and evaluated results from both types of calculations.
Evaluation of accuracy of shear formula for chosen shapes of beams
Keywords: Žuravského vztah; smykové napětí; krátké nosníky; metoda konečných prvků; příčné průřezy; prostě podepřený nosník; Jourawski's formula; shear stress; short beams; finite element method; cross section; simply supported be