Generátor IPv6 prefixových sad - Utkin, Kirill (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Vzhledem k aktivnímu rozvoje protokolu IPv6 dochází k nárůstu počtu IPv6 prefixů ve směrovacích tabulkách. Vzhledem k tomuto faktu je zapotřebí se vyvíjet nové vyhledávací algoritmy. Avšak, efektivní testování takových algoritmů je závislé na velikosti prefixových sad, které v dnešní době se skládají jen z malého počtu záznamů. Cílem této bakalářské práce je návrh a implementace generátoru IPv6 prefixů, jenž bude vycházet z alokačních politik pro přidělování adresového prostoru. Návrhu vlastního generátoru předcházelo nastu- dování a implementace generátoru V6Gene. S cílem ověření funkčnosti implementovaných generátorů byly použity metody srovnání rozložení délek a hodnot úrovní prefixů mezi reál- nou a vygenerovanou sadou prefixů. Nakonec generátory byly porovnány z pohledu rychlosti generování a paměťové spotřeby.

Due to the fast adoption of IPv6 protocol, number of IPv6 prefixes in routing tables are incessantly increasing. Based on this fact, development of new lookup algorithms is required. However, testing of those algorithms is highly dependent on size of datasets, which are not large enough for this purpose at the moment. Design and implementation of generator of IPv6 prefix sets, which will be based on currently using address allocation policies, is the main goal of this bachelor's thesis. Implementation of generator was preceded by study and implementation of the generator V6Gene. Validation of generated datasets were performed by comparing length distribution and level distribution of prefixes with the real world datasets. Finally, speed of the generating process and memory usage were compared for implemented generators.
IPv6 Prefix Sets Generator
Keywords: generátor prefixových sad IPv6; IPv6 prefix; IPv6 adresa; pravidla přidělování IPv6 adres; V6Gene; IPv6 prefix set generator; IPv6 prefix; IPv6 address; IPv6 address assignment policies; V6Gene