Testování částí oděvu pomocí tepelného manekýna - Hanzlík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá experimentálním měřením tepelného odporu rukavic a jejich modulární kombinací, které proběhlo dle metodiky uvedené v normě ČSN EN 511 a pomocí tepelného manekýna. V první části práce je rešeršně zpracována problematika přenosu tepla, materiály rukavic a metodiky měření. Hlavní částí práce je diskuze výsledků měření a návrh výpočtových vztahů pro určení výsledného tepelného odporu modulárních kombinací rukavic na základě naměřených hodnot jednotlivých vzorků tuto kombinaci tvořících. Vyhodnocením těchto výpočtových hodnot ukázalo, že tepelný odpor modulárních rukavic nelze dostatečně přesně určit výpočtem z hodnot tepelných odporů jednotlivých rukavic a pro získaní přesné hodnoty je tedy nutné experimentálně změřit celý trojmodul.

This diploma thesis is focused on the experimental determination of thermal resistance of the gloves and their combination in the layering system. The measurement was based on procedure specified in the standard ČSN EN 511 by means of thermal manikin. The thesis begins with the description of heat transfer mechanisms, description of glove materials and measurement methodology. The body of paper consists of the measured data analysis and equation design for determination of the glove layering system thermal resistance. At the end of the thesis, these equations are evaluated and it has been shown, that the thermal resistance of glove layering system cannot be precisely determined by the calculation, and it is necessary to measure the whole three-layer system.
Measurement of clothing sets by means of thermal manikin
Keywords: Modularita rukavic; ČSN EN 511; experimentální měření tepelného odporu; mechanismy přenosu tepla.; Glove layering system; the standard ČSN EN 511; experimental measurement of thermal resistance; heat transfer mechanisms.