Snímač vlhkosti vzduchu - Čermák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měření vlhkosti vzduchu. Jsou zde popsány základní vzorce vztahující se k vlhkosti vzduchu a podrobný popis jednotlivých metod, které se využívají ve snímačích pro měření vlhkosti vzduchu. Následuje zmínka o problematice měření vlhkosti v pevných látkách. Dále se práce zabývá kalibrací snímačů. V poslední části je popsáno praktické sestrojení obvodu s unifikovaným výstupem, který je závislý na okolní relativní vlhkosti. Mimo jiné je zde uvedeno i praktické měření vlhkosti v průmyslu a problematika s tím spojená.

This bachelor work consider with question of measurement of air humidity. Here are the basic theorem, wich have relation to air humidity, and detailed description of methods, wich are used in air humidity sensors. After come note about qestion of measurement humidity in soild substance. Next theme is calibration of sensors. In the last part is describle the structure of electrical network with unificated readout., wich is dependent on surrounding relative air humidity. Obiter work contain practical measurement of humidity in industry and qestions about it.
Moisture sensor
Keywords: vlhkost vzduchu; hygroskopické látky; relativní vlhkost; absolutní vlhkost; rosný bod; gravimetrická komora; psychrometr; dilatační vlhkoměr; solné roztoky; humidity air; hygroscopic material; relative humidity; absolute humidity; dew point; gravimetric chamber; psychrometr; dilatation hygrometer; salt solution