Identifikace krizových situací ve světě a jejich dopadů na leteckou dopravu - Kružlicová, Alžbeta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Táto diplomová práca predstavuje rozsiahlu analýzu makroprostredia leteckých spoločností – rozoberá faktory, ktoré v minulosti vyvolali krízové situácie globálneho charakteru, a ich následné dopady na leteckú dopravu. Faktory sú skúmané pomocou PESTL analýzy a Porterovej analýzy piatich konkurenčných síl a výsledok tohto skúmania je podrobne popísaný v zhrnutí na konci príslušnej kapitoly. V závere sú zistenia zovšeobecnené tak, aby predstavovali prehľadné vyhodnotenie vplyvu minulých krízových udalostí na leteckú dopravu a následných reakcii leteckých spoločností, podľa ktorých je možné odvodiť vývoj a vplyv obdobných budúcich rizík na leteckú dopravu.

This diploma thesis represents a substantial analysis of the macro-environment of the airlines - it analyzes the agents that have caused crisis situations of a global impact, having subsequent effects on the air transport. The factors were examined using the PESTL analysis and Porter´s five forces analysis. The results of this research are described in detail in the summary at the end of the relevant chapter. In conclusion, the findings are generalized to provide a clear assessment of the impact of past crisis events on the air transport and the subsequent responces of the airlines, according to which it is possible to derive the development and impact of similar future risks in the air transport
Identification of crisis situations in the world and their impact on air transport
Keywords: Krízová situácia; riziko; faktor; bezpečnosť; letecký dopravca; Crisis situation; risk; factor; safety (security; protection); air carrier