Aplikace pro podporu výuky barevných modelů - Khaladzinski, Kiryl (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Cílem této bakalářské práce je tvorba webových aplikací, které na reálných příkladech ukážou možnosti práce s různými barevnými modely, také principy tvorby digitálních obrazů a možnosti zpracováni dat digitálního obrazu. Teoretická část věnovaná základním pojmem v teorii barev a základem rastrových obrázků. Praktická část je návrh čtyř aplikací a jejich tvorby. První z apletů ukazuje princip míchání barev v různých barevných modelech, druhý na praktickém příkladu ukazuje základ indexového reprezentace obrazu, třetí ukazuje metody překladu barevného obrazu na šedotónový a poslední aplet se používá k překladu šedotónového obrazu na barevné.

The aim of this bachelor thesis is to create Web applications that show the possibilities of working with different color models in real examples shows principles of digital images creation and the possibility of processing digital image data. Theoretical part devoted to the basic concept in color theory and the basis of raster images. The practical part is the design of four applications and their creation. The first of the applets shows the principle of mixing colors in different color models, the second on the example shows the basis of the index representation of the image, the third shows the methods of translating the color image to grayscale and the last applet is used to translate grayscale image to color image.
Applications supporting lectures on colour models
Keywords: Applet; barevný model; digitální obraz; nepravé barvy; podpora výuky; rastrový obraz; webové aplikace; JavaScript.; Applet; color model; digital image; false colors; support of lectures; raster image; Web application; JavaScript.