Využití separačních metod pro studium vybraných léčiv a pesticidů ve vodách - Burešová, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Dizertační práce je zaměřena na získání poznatků o průniku pesticidů a léčiv do vodního prostředí. Cílem bylo vyvynutí a ověření optimální metody vhodné pro dlouhodobé sledování výskytu vybraných pesticidů a léčiv v povrchových vodách. Z léčiv byla pro sledování vybrána velmi často užívaná analgetika ibuprofen a diklofenak a antiepileptikum karbamazepin. Dále bylo pro sledování vybráno celkem 41 pesticidů, pozornost byla zaměřena na skupinu močovinových pesticidů a skupinu fenoxykarboxylových kyselin, dále na vybrané pesticidy patřící do skupiny prioritních látek, na vybrané pesticidy určené jako normy environmentální kvality a vybrané pesticidy, jejichž roční spotřeba v České republice převyšuje 30 tun. Pro stanovení byla vybrána metoda kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC/MS/MS). Vybrané analyty byly stanovovány ve dvou skupinách, 10 analytů při negativní ionizaci a 34 analytů při pozitivní ionizaci. Pro přečištění a zakoncentrování vzorků byla používána exprakce pevnou fází (SPE). Vypracovaná metodika byla ověřena validací a použita pro sledování výskytu vybraných látek ve vzorcích povrchových vod z oblasti povodí řeky Moravy. Vzorky byly odebírány jedenkrát měšíčně po dobu dvou let na řekách Moravě a Svratce. Po dobu jednoho roku byl sledován tok řeky Blaty a potoka Nivničky. Jednorázově byl také prozkoumán tok řeky Litavy, ze které byly odebrany v jeden den čtyři vzorky tak aby pokryly celý její tok. Výběr menších toků pro sledování proběhl na základě pravděpodobnosti výskytu pesticidů, vzhledem k jejich průtoku hojně zemědělsky obdělávanými oblastmi. Léčiva ibuprofen a diklofenak byla detekována ve všech odebraných vzorcích, karbamazepin v převážné většině. Mezi nejčastěji se vyskytující pesticidy patřily bentazon, diuron, isoproturon, karbendazim, MCPA, MCPP, propikonazol, tebukonazol a 2,4-D.

This work is focused on the study of penetration of pesticides and pharmaceuticals in the aquatic environment. The aim was to develop and verify the optimal method for long-term monitoring of the occurrence of selected pesticides and pharmaceuticals in surface waters. Two frequently used analgesics ibuprofen and diclofenac, and carbamazepine that is used to treat epilepsy, were chosen from the group of drugs. A group of 41 pesticides were selected for monitoring too. The attention was focused on a group of urea pesticides and phenoxyacetic acids, as well as on selected pesticides falling to the group of priority substances or identified as environmental quality standards. Some of pesticides were selected because their consumption in the Czech Republic exceeds 30 tons a year. Liquid chromatography with tandem mass spectrometry (LC / MS / MS) was used for the determination of selected analytes in surface waters. Two optimized analytical method were developed. Ten analytes were determined in negative ion mode and 34 analytes in positive ion mode. Solid phase extraction (SPE) was used for purification and concentration of the samples. Developed methodology was validated and used for monitoring of selected compounds in samples of surface waters from the Morava River basin. Samples were collected on the rivers Morava and Svratka monthly for two years. Samples from the river Blata and stream Nivnička were collected for one year. Surface water samples were also collected from the river Litava. Four samples were taken throughout the length of the flow during one day. Smaller streams were chosen for monitoring because of the probability of occurrence of pesticides. They flow abundantly agriculturally cultivated areas. Drugs ibuprofen and diclofenac were detected in all taken samples, carbamazepine mostly. Among the most commonly occurring pesticides were bentazon, diuron, isoproturon, carbendazim, MCPA, MCPP, propiconazole, tebuconazole and 2,4-D.
The Use of Separation Methods for the Study of Selected Drugs and Pesticides in Water
Keywords: Pesticidy; léčiva; rezidua; separační metody; extrakce tuhou fází; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; tandemová hmotnostní spektrometrie; povrchová voda.; Pesticides; pharmaceuticals; residues; separation methods; solid phase extraction; liquid chromatography; mass spectrometry; tandem mass spectrometry; surface water.