Zpracování obrazu a automatické řešení nonogramů - Udvardy, Bálint (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
V některých novinách se často vyskytují hlavolamy různého typu. Nejčastější se jedná švédské křížovky a sudoku, ale také se setkáme někdy s malovanými křížovkami. Malované křížovky vyžadují pro řešení matematickou logiku, což je výhodné pro počítačové algoritmy. Cílem této práce je vytvořit algoritmus, který vyřeší tyto křížovky z digitálního snímku vytvořeného uživatelem pomocí skeneru nebo smartphonu.

In many puzzle books we come across logical puzzles like sudoku or nonograms (also known as griddlers or piccrosses), which demand mathematical logic to solve them. This work focuses on solving nonograms based on digital images of the puzzle taken with a smarthphone or a scanner. This solution is restricted to black and white nonograms, which can be slightly distorted by the angle of the camera during capture.
Image processing and automatic solving of nonograms
Keywords: Malované křížovky; nonogramy; zpracování obrazu; segmentace; nonogram solver; Nonograms; picrosses; image processing; segmentation; puzzle solver; nonogram solver