Vliv keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách - Vymyslický, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato práce se zabývá vlivem keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách. Cílem práce je zjištění vlivu pórovitosti, tloušťky keramických filtrů a viskozity tekutého kovu na plnění forem a zároveň je v práci rozebrána problematika hydraulického odporu keramických filtrů a jeho využití při numerických simulacích. V první části práce byl proveden teoretický rozbor problematiky pojednávající o vměstcích v litinách, dále o zákonitostech filtrace a navrhování vtokových soustav, hydraulickém odporu a numerické simulaci. Druhá experimentální část práce se zabývá prolévacími zkouškami, které byly provedeny s filtry s označením VUKOPOR S. Prolévaným kovem byla litina s lupínkovým a kuličkovým grafitem. Experimentální část se dále zabývá vyhodnocením výsledků, výpočtem hydraulických odporů a numerickou simulací s využitím získaných dat.

This thesis deals with influence of ceramic filters on metal streaming in running systems. The purpose of this thesis is to investigate the influence of porosity, thickness of ceramic filters and also viscocity of molten metal on mold filling. Hydraulic resistance of ceramic filters and possibility of its use in numeric simulation is also tested. At the beginning of the thesis there is theoretic analysis of filtration which inlcudes inclusions in cast irons, filtration matters, gatting systems design, hydraulic resistance and numeric simulation. The second experimental part of this thesis is focused on measuring shedding of molten grey cast iron and ductile iron through gatting systems with filters which are labelled VUKOPOR S. The experimental part then deals with evaluation of experiments results, calculation of hydraulic resistance and numeric simulation with the use of measured data.
Influence of ceramic filtrers on metal streaming in running systems
Keywords: filtrace; keramický filtr; hydraulický odpor; numerická simulace; filtration; ceramic filter; hydraulic resistance; numeric simulation