Vytvoření databáze nahrávek hudebních nástrojů - Lavický, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
V této práci naleznete vytvořenou databázi nahrávek hudebních nástrojů. Nahrávky jsou popsány časovými průběhy a spektrogramy, což by mělo dobře posloužit například při odstraňování šumu ze signálu. Jsou zde popsány obecné údaje vybraných klasických nástrojů. Je zde diskutován lidský sluch, jeho parametry a jeho vnímání zvuku. Dále jsou uvedeny parametry zvuku samotného a teorie výpočtů. U jednotlivých nástrojů jsou uvedeny veličiny jako frekvenční rozsah a dynamický rozsah. Tyto jsou následně seřazeny. Jako součást této práce je program s grafickým rozhraním. Tento program obsahuje všechny nahrávky z databáze a je otevřen jakýmkoli dalším nahrávkám.

In this Bachelor thesis you can find created database of musical instruments. Recordings are descripted by it's waveforms and sectrograms. It may serve for example for removing noise from signal. A general data of instruments are descripted here. Human earing and his perception of sound is discuss here. There are also included parameters of sound itself and theory of calculations. Frequency and dynamic range are written to every instrument in database. These are consequently range by its size. As a part of the thesis is program with graphical user interface. The program include all the recordings from database and is open to any other recordings.
Establishment of database of musical instruments recordings
Keywords: nástroj; časový průběh; spektrogram; frekvence; dynamika; decibel; hladina; musical instrument; waveform; spectrogram; frequency; dynamic range; decibel; sound level