Historie automatizace v Čechách - Ondrášek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Zvonkohry byly jedny z prvních aplikací automatických zařízení. Tato práce se převážně zabývám popisem zvonkohry umístěné ve věži Pražské Lorety, dokumentujícího historické počátky automatizace u nás.

Carillon was one of the first applications of automatic machines. This thesis deals with description of the carillon located in Prague’s Loreto, and documents documents the history of automation in our countery
History of automation in Bohemia
Keywords: automatizace; zvon; zvonkohra; automation; bell; clarillion