Optimalizace zdanění fyzické osoby - Horáková, Ludmila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na zdanění příjmů fyzické osoby a optimalizaci daňové povinnosti. Práce se dělí na tři části. Teoretická část vysvětluje pojmy týkající se daného tématu. Analytická část představuje fiktivního poplatníka a jeho ekonomickou situaci. Návrhová část uvádí možné varianty výpočtů daňové povinnosti a pojistného na zdravotní a sociální pojištění za pomoci různých způsobů daňové optimalizace. Uvedena bude komparace navržených variant a doporučena nejvýhodnější z nich.

The bachelor thesis is focused on the taxation of income of natural persons and optimization of tax liability. The thesis is divided into three parts. The theoretical part explains the concepts related to the topic. The analytical part presents a fictitious taxpayer and his economic situation. The design part presents possible options for calculating tax liability and health and social insurance premiums using different tax optimisation methods. A comparison of the proposed options will be presented and the most advantageous one will be recommended.
Taxation of natural persons
Keywords: fyzická osoba; poplatník; daň; daňová optimalizace; sociální pojištění; zdravotní pojištění; natural person; taxpayer; tax; tax optimisation; social insurance; health insurance