Analýza bezpečnosti provozu letadel při střetu s ptáky - Hrotko, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou stretu lietadiel s vtákmi. Ilustrované sú významné faktory prispievajúce k výskytu stretov, ale aj potenciálnym poškodeniam a dôsledkom na let. Ďalej sú v práci spracované legislatívne dokumenty, špecifikujúce požiadavky leteckých konštrukcií na odolnosť pri strete s vtákmi. Práca tiež poskytuje prehľad súčasných metóda, ktoré sa používajú na zabezpečenie biologickej ochrany letísk s cieľom znížiť riziko stretov a venuje pozornosť efektívnosti týchto metód.

This bachelor’s thesis deals with the problems of bird strikes. It examines significant factors that contribute to the occurrence of these strikes as well as potential damage to the affected aircraft and on the flight itself. The thesis also looks at legislative documents that specify requirements for the bird strike resistance of aircraft structures. Besides this, it gives an overview of current methods that are employed to ensure biological protection of airports with the aim of reducting the risk of bird strikes and pays attention to the effectivness of these methods.
Aircraft safety Analysis due to bird strikes
Keywords: biologická ochrana; letisko; letová spôsobilosť; poškodenie; stret lietadla s vtákom; wildlife management; airport; airwrthiness; damage; bird strike