Polyfunkční dům - Porubská, Katarína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Predmetom diplomovej práce je vytvorenie časti projektovej dokumentácie pre prevedenie stavby polyfunkčného domu s takmer nulovou spotrebou energie. Polyfunkčný dom je navrhnutý so štyrmi nadzamnými a jedným podzemným podlažím, obdĺžnikového pôdorysného tvaru rozmerov 36,20 x 18,70 m. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádzajú tri nebytové priestory určené ako predajne popr. kancelárie a vstup do bytovej časti polyfunkčného domu. V bytovej časti je navrhnutých 18 bytových jednotiek z čoho jedena je riešená pre osobu so zníženou schopnosťou pohybu. V suteréne objektu je navrhnuté technické zázemie budovy a skladovacie priestory pre jednotlivé byty. Novostavba je navrnutá ako murovaná z keramických tvárnic s monolitickými železobetonovými stropnými konštrukciami s vegetačnou jednoplášťovou plochou strechou. Súčasťou stavby sú príjazdová komunikácia, spevnené plochy, parkovisko, odstavná plocha pre bycikle a priestor na uloženie nádob pre komunálny odpad.

The subject of my master’s thesis is creating a part of a design documentation for constructing a mixed-use building with nearly zero energy consumption. The mixed-use building is designed as abuilding with four above-ground floors and a basement. The building has a rectangular plan with dimensions 36,20 x 18,70 m. On the first above ground floor, there are three non-residential spaces intended as shops eventually as office spaces and the entrance to the living area of the mixed-use building. The living area contains 18 dwelling units from which one is dedicated for a person with disability. In the basement of the building are technical utilities of the building and storage spaces for each dwelling unit. From the construction side the newly-build mixed use building is designed as masonry building made from clay blocks, cast-in-place reinforced concrete floor skeletons and a green warm flat roof. Access road, hard landscaping, car park, bike racks and a space dedicated to containers for municipal waste are part of the building.
Multifunctional building
Keywords: polyfunčný dom; predajňa; vegetačná strecha; terasa; balkón; pivničný svetlík; multifunctional building; shop; green roof; terrace; balcony; light shaft