Výpočtové modelování dynamiky převodových ústrojí v prostředí MBS - Líčeník, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na sestavení výpočtového modelu převodového ústrojí traktoru Zetor Forterra HSX v prostředí Multibody software MSC ADAMS. Rozebírá problematiku tvorby ozubených převodů z hlediska vibrací a hluku. Popisuje tvorbu výpočtového modelu, sloužící pro simulaci zátěžných stavů při provozu traktoru. Metodika je aplikována na jednostupňové převodovce, ve které je ověřena a následně využita na modelu skutečné převodovky traktoru. Odezva vstupních zátěžných podmínek je promítnuta v průběhu sil v záběru ozubení, které se přenášejí do ložiskových uložení.

This diploma thesis is focused on compiling a computational model of the transmission of a Zetor Forterra HSX tractor in the Multibody software MSC ADAMS environment. It analyses the issue of creating gears in terms of vibration and noise. The thesis describes the creation of computational model which is used for simulation of the load conditions during tractor operation. The methodology is applied to a single-stage gearbox in which is verified. Then it is used on a model of a real tractor gearbox. The response of the input load conditions is projected during the forces in the engagement of the gears which are transmitted to the bearings.
Multi-Body Computational Modeling of Transmission Dynamics
Keywords: Traktor; multibody systém; chyba převodu; ozubení; převodovka; vibrace; hluk; skříň; ložiska.; Tractor; multibody system; transmission error; gearing; transmission; vibration; noise; gear case; bearings.