Konstrukce dávkovací jednotky pro pískování kolejových vozidel - Szabari, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá vývojom pieskovacej jednotky pre koľajové vozidlá. Cieľom je vyvinúť dávkovacie zariadenie schopné aplikovať piesok do kontaktu kolesa a koľajnice v závislosti na rýchlosti vozidla s detekciou prietoku aplikovaného množstva. Aplikácia piesku alebo alternatívnych materiálov do kontaktu kolesa a koľajnice je účinný spôsob zvýšenia trakcie hnacích koľajových vozidiel. Pri vývoji prebiehala spolupráca s firmou zaoberajúcou sa výrobou zariadení pre koľajovú dopravu. Behom práce bol uplatnený experimentálny vývoj, počas ktorého bol navrhnutý a otestovaný pneumo-mechanický dávkovač s kontrolou aplikovaného množstva piesku. Súčasne s dávkovacou jednotkou bol vyrobený zásobník piesku zástavbovo vyhovujúci typovému koľajovému vozidlu za účelom testov v reálnej prevážke. Nahrnuté riešenie v podobe predprototypu má potenciál priniesť zlepšenie vo viacerých oblastiach pieskovacích systémov.

This master thesis deals with the development of a sanding unit for rail vehicle. The aim is to develop a dosing device capable of applying sand to the contact of a wheel and a rail depending on the speed of the vehicle with the detection of the flow rate of the applied amount. The application of sand or alternative materials to the wheel-rail contact is an effective way to increase the traction of driving rail vehicles. During the development, there was a cooperation with a company engaged in the production of equipment for rail transport. During the work, experimental development was applied, during which a pneumo-mechanical dosing unit with control of the applied amount of sand was designed and tested. Simultaneously with the dosing unit, a sand box was designed that is suitable for the type of rail vehicle for the purpose of tests in real operation. The pre-prototype design has the potential to bring improvements in several areas of sanding systems.
Design of dosing unit for sanding of rail vehicles
Keywords: pieskovací systém; dávkovacia jednotka; proporcionálne dávkovanie; pneumo-mechanické dávkovanie; kapacitné snímanie prietoku; výsypná trubica so spätnou kontrolou; sanding system; dosage unit; proportional dosing; pneumo-mechanical dosing; capacitive flow sensing; distribution pipe with feedback