Městský bytový dům Klíčova - Sukač, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Zadání bakalářské práce řeší novostavbu bytových domů při ulici Klíčova, tržní a Hladíkova v Brně. Objekty vytvářející ulici se nachází v blízkosti čtyřproudé silnice, kde spolu s administrativními budovami tvoří blok a reagují tak na okolní zástavbu. Nové bytové domy jsou členěny do 4 sekcí z nichž každá obsahuje 8 bytů, které spojují podzemní garáže, jejichž zelená střecha tvoří polosoukromý prostor pro bytové domy. Návrh klade důraz na hmotovou symetrii opakující se ve čtyřech bytových sekcí, tvořící uliční čáru. Hlavním motivem severní uliční fasády je most (tvořící bytové prostory), kterým prochází ve středu prosklená vertikální komunikace. Jižní fasáda je hmotově tvarována vystupujícími arkýři, které jsou bíle akcentovány oproti šedé fasádě domu. Hmotovou celistvost sekcí zajišťuje horizontalita balkónů.

My Bachelor projekt solves new construction of Residential buildings on Klíčova street, Tržní and Hladíkova street in Brno. Objekts form the street near four/lane road. Along with office buildings create a block of houses that responds to surrounding development. New residential buildings are divided into four sections and each contains eight apartments that are connected with the underground garage. The green roof create [semi]private space for apartment buildings. Projekt puts emphasis on the symmetry of mass. This symmetry is repeated in all four sections of residential buildings. Together they creates a street line. The main motive of the North facade is a bridge that contains a vertical communication with glass section in the center. The South facade is shaped by  bow windows accented with white color. They create contrast to the gray color of the building. The horizontal shape of balconies ensures the mass integrity of all sections.
City Apartment House
Keywords: bytový dům; Brno; Klíčova; Tržní; sekce; byty; podzemní garáže; vnitroblok; terasy; železobeton; sklo; zelená střecha; administrativa; pavlače; section; apartment house; apartments/ flats; underground garage; courtyard; terraces; reinforced concrete; glass; green roof; administration; galleries/ balconies