Použití agilních metodologií při návrhu datových skladů - Janečka, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá agilním vývojem datových skladů. Krátce představuje problematiku datových skladů, ukazuje architektury dimenzionální datový sklad, corporate information factory a data vault. Dále představuje vhodné agilní metodologie v oblasti datových skladů. Práce řeší agilní návrh a vývoj datového skladu ve společnosti Kentico Software s.r.o. pomocí praktiky modelstorming, navrhuje univerzální ETL proces pro plnění dimenzionálního datového skladu a zabývá se implementací ETL procesů, úložiště datového skladu a prezentační vrstvu. V závěru diskutuje možná rozšíření v podobě modulu pro získávání znalostí nebo použití úložiště pro rozsáhlá data.

Scope of this master’s thesis contains agile data warehouse design. It begins with a brief demonstration of data warehouse issues, shows the architectures dimensional data warehouse, corporate information factory and data vault. Furthermore, the thesis introduces agile methodologies suitable for data warehouses. Main part of this thesis focuses on the data warehouse design and development in Kentico Software s.r.o. using the modelstorming, shows implementation of universal ETL process for loading dimensional data warehouse, designs ETL processes, data warehouse storage and presentation layer. In the end, the thesis discusses future extensions to the data warehouse such as knowledge discovery module or large-scale data expansion.
Use of Agile Methodologies in the Data Warehouse Design
Keywords: Datový sklad; business intelligence; modelstorming; agilní; dimenzionální datový sklad; dimenze; disciplinované agilní dodávání; ETL; architektura datových skladů; Data warehouse; business intelligence; modelstorming; agile; dimensional data warehouse; dimension; disciplined agile delivery; ETL; data warehouse architecture