Bydlení na okraji města - Sedláčková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Cílem bakalářské práce je navrhnout bydlení, které bude splňovat požadavky moderního městského bydlení a zároveň bude čerpat výhody předměstského bydlení v okrajové městské části. Návrh vycházel z předchozí práce autorky v ateliéru architektonického navrhování, která se soustředila především na analytickou a návrhovou část, jejímž závěrem byla architektonická studie. Předmětem této bakalářské práce je vytvoření projektové dokumentace návrhu Bydlení na okraji města. Dokumentace pro vydání stavebního povolení a dokumentace pro provádění staveb byla zjednodušena pro záměry bakalářské práce. Záměrem práce je vytvoření návrhu a prokázat jeho realizovatelnost v souladu s českými zákony a normami. Návrh ukazuje možnost současného bydlení, které využívá přednosti komunitního bydlení (společné prostory jako garáž, sklep, technická místnost; nižší energetická náročnost) a zároveň vyniká v možnostech individuálního bydlení, které je typické samostatným vstupem a samostatnou zahradou nebo terasou. V návrhu se snoubí oba typy bydlení, které jsou typicky pojmenovávají stavby jako bytový dům a rodinný dům. Návrh se však těmto titulům vymyká a hledá svou definici ve slovech jako například viladům.

The goal of the bachelor's thesis is to design housing that will meet the requirements of modern urban housing and will draw the benefits of suburban housing in the outskirts at the same time. The design was based on the author's previous work in the architectural design studio, which focused mainly on the analytical and design part, with the conclusion of an architectural study. The subject of this bachelor thesis is the creation of design documentation of Housing in the outskirts of the city. The documentation for a building permission and the documentation for production design were simplified for the purposes of the bachelor's thesis. The aim of the work is to create a proposal and prove its feasibility in accordance with Czech laws and standards. The proposal shows the possibility of contemporary living, which uses the advantages of community living (common areas such as garage, cellar, utility room; lower energy consumption) and also excels in the possibilities of individual living, which is characterized by a separate entrance and a separate garden or terrace. The design combines both types of housing, which are typically named buildings such as apartment building and family house. However, the proposal goes beyond these titles and seeks its definition in words such as villahouse.
Living on the outskirts of the city
Keywords: bakalářská práce; architektonická studie; dokumentace pro stavební povolení; dokumentace pro provádění stavby; novostavba; bydlení; příměstské bydlení; komunitní bydlení; individuální bydlení; sdílení; soukromí; bachelor thesis; architectural study; building permission design; production design; new building; housing; suburban housing; community housing; individual housing; sharing; privacy